Digg  Sphinn  del.icio.us  Facebook  Mixx  Google  BlinkList  Furl  Live  Ma.gnolia  Netvouz  NewsVine  Pownce  Propeller  Reddit  Simpy  Slashdot  Spurl  StumbleUpon  TailRank  Technorati  TwitThis  YahooMyWeb
 

"Fiecare copil pe care-l instruim este un om pe care-l câştigăm !" ( Victor Hugo )

 

Brâncuşi

CONSTANTIN BRÂNCUŞI ( 1876-1957 )

- 19 februarie 1876 se naşte la Hobiţa, în Oltenia, la Dunărea de Jos, marele sculptor al românilor, Constantin Brâncuşi.
- 1884-1887 Frecventează şcoala primară. Copilăria este marcată de dese plecări de acasă şi ani lungi de ucenicie în ateliere de boiangerie, prăvălii şi birturi.
- 1884-1887 Frecventează şcoala de Arte si Meserii din Craiova, capitala Olteniei. Dascălii săi – care, exceptându-l pe director, veniseră la vremea aceea din Austria la Craiova – descoperă talentul său artistic, iar prof. Karl, originar din Viena, îl învaţă turnarea bronzului.
-1894 – 1898 Şcoala de Arte si Meserii din Craiova. Brâncusi petrece mai mult timp la Viena, în vacanţa de vară a anului 1896, lucrând la Atelierul de tâmplărie artistică Roth si vizitând în timpul liber muzeele de artă.
-1898 – 1901 Urmează cursurile Şcolii de Arte Frumoase din Bucureşti, clasa de sculptură prof. Conrad Hegel, venit din Germania. Se află sub puternica influenţă a sculptorului Karl Störk, născut la Hanau, care lucrează în Bucureşti.
-1904 – Pleacă la München, unde frecventează Academia Regală de Arte Frumoase. Pinacoteca din München devine spaţiul său de studiu. Orele petrecute aici se vor materializa mai târziu în opere precum Pogany, Măiastra, Prinţesa X sau Leda. Toamna târziu întrerupe studiul de la München, cutreieră Bavaria pe jos în direcţia Bordensee si călătoreste de la Lindau prin Basel la Paris.
- 1905 – 1907 Frecventează Şcoala Naţională de Arte Frumoase din Paris.
- 1907 Brâncusi îl cunoaste pe Auguste Rodin. Acesta îi oferă propriul atelier pentru a lucra, dar Brâncusi refuză oferta răspunzând că există un proverb românesc după care ”La umbra copacilor mari nu creşte iarba”, dorind să-si urmeze propria cale. Până la izbucnirea primului război mondial, Brâncusi se impusese pe plan artistic la Paris, devenind artistul de frunte al scenei artistice pariziene, europene si americane. Critica de artă elveţiană, Carole Giedion-Welcker, si profesorul din Köln, Friedrich Teja Bach, îl consideră printre cei mai importanţi sculptori ai secolului 20. Operele sale sunt căutate azi pretutindeni în lume si obţin preţuri mari la licitaţiile de artă (milioane de dolari).
- 1914 Prima expoziţie personală la New York.
- 1937-1938 Realizează ansamblul sculptural de la Târgu Jiu ridicat în cinstea eroilor români morţi pentru apărarea patriei în primul război mondial.
- 1956 Donează atelierul său statului francez.
- Moare la Paris la 16 martie 1957şi este înmormântat la cimitirul Montparnasse.

La Paris, în atelirul de pe rue de Montparnasse 54, Brâncuşi va lucra "Rugăciunea", monumentul funerar al lui Petre Stănescu (comandă primită la recomandarea doctorului Gerota si a pictorului Ştefan Popescu). Această sculptură s-a aflat in cimitirul Dumbrava, din Buzău.